De duitse kakkerlak is de meest voorkomende soort in ons land. De snelheid van ontwikkeling hangt af van de omgeving. Vooral de temperatuur en het voedselaanbod zijn hierin belangrijke componenten. Een vrouwelijk exemplaar draagt ongeveer 30 kakkerlakken in een eipakket, dat na 3 tot 5 weken van het lichaam wordt afgezet. Het wijfje zet het eipakketje af op een willekeurige plaats. Het eipakketje barst open waarna er onmiddellijk jonge kakkerlakjes uitkomen.

Overige kakkerlakken die in ons land kunnen voorkomen zijn de bruinband-, de amerikaanse- en de oosterse kakkerlak. Deze laatste is ook wel bekend als de bakkerstor.

Kakkerlakken zijn lichtschuw, dus overdag zelden waarneembaar. Ze hebben hun schuilplaatsen in donkere- liefst vochtige plaatsen zoals achter de koelkast, in- en achter keukenkastjes, in leidingkokers, putjes etc. Het zijn alleseters en bij gebrek aan voedsel nemen ze genoegen met papier, leer, enz. Ze kunnen 10-40 dagen zonder eten. Zodra men één exemplaar ziet, dan is de populatie vaak al erg groot en zich aan het verspreiden naar andere woningen.

Kakkerlakken bevuilen ons voedsel, zijn dragers van onder meer bacteriën en mijten.

Ze verslepen smetstoffen, waaronder salmonellosen.

duitse kakkerlak.gif (6014 bytes)

 usa kakkerlak.gif (3680 bytes)

oost kakkerlak.gif (4689 bytes)

Duitse kakkerlak
Amerikaanse kakkerlak
Oosterse kakkerlak

 

De kakkerlakken worden onder andere binnengebracht in meermalen gebruikte kisten, dozen, manden, containers etc. Met meubels ruilen en/of overnemen, met verhuizen of door gewoon bij elkaar op bezoek te gaan. Eenmaal binnen zal de kakkerlak niet uit zichzelf meer verdwijnen. De moderne huisvesting beschikt immers over gunstige omstandigheden voor de voortplanting van dit insect.

De bestrijdingstechnicus beschikt over professionele apparatuur en kennis van bestrijdingsmiddelen waardoor snel een goed resultaat zal worden verkregen. De bestrijding vindt plaats met behulp van een gel. Kleine druppeltjes worden aangebracht in de nabijheid van de schuilplaatsen. De kakkerlak eet hiervan en zal uiteindelijk sterven.

 kakkerlak.gif (2722 bytes)